Familie Bazen

Als we het over balans, passie, positiviteit en energie hebben, dan hebben we het over Jan (47 jr.) en Leanne (41 jr.). Samen hebben zij drie prachtige zonen, Djen van 9 jaar, Cain en Linc een tweeling van 7 jaar. Het gezin woont in Zevenbergen waar vader Jan ook zijn eigen bakkerij Gebakshuys.nl aan huis heeft. Hun zoon Linc is geboren met het syndroom van Down en heeft 24 uur per dag zorg nodig.  

Hoe ziet een “gewone” dag er voor jullie uit?
Een gewone dag van Leanne en Jan begint vaak al vroeg. Midden in de nacht gaat om 3:00 uur de wekker om vervolgens aan de slag te gaan in de bakkerij. In alle vroegte treffen zij samen de voorbereidingen. Met grote liefde en passie wordt gewerkt aan heerlijke ambachtelijke taarten en gebak. Om 6.00uur wordt Linc wakker en gaat alle zorg en aandacht naar hem. Naast dat Linc het syndroom van Down heeft is hij ook afhankelijk van sondevoeding, wat vraagt om extra aandacht en medische handelingen. Hij wordt rond 8.00uur opgehaald om naar het speciaal onderwijs te gaan in Roosendaal. Zijn tweeling broertje Cain en broer Djen maken zich ook klaar voor school. Doordat de onderneming, gebakshuys.nl vanuit huis wordt gerund, geeft dit Jan de ruimte Cain en Djen naar school te brengen. Om 16:00 uur komt Linc thuis en begint de zorg. Djen en Cain helpen ook mee door extra aandacht te geven aan hun broertje en met hem te spelen. Om 18:00 gaat Linc naar bed en komt er even wat ‘mantelzorg-rust’ in het gezin Bazen.

Wat doen jullie in het weekend?
In het weekend gaan ze regelmatig met het gehele gezin op pad. Jan en Leanne leggen uit Linc het liefste overal mee naar toe te nemen. Soms kiezen ze er ook bewust voor om de aandacht te verdelen. Als Linc erbij is zijn wij namelijk altijd “zijn schaduw”, we moeten hem altijd in de gaten houden of hij niet iets omver gooit of andere dolle streken uithaalt. Dan leven we even ‘als gescheiden gezin’, waarbij de één voor Linc zorgt en de ander op pad is met de andere twee mannen. Ook zijn de kinderen regelmatig in de bakkerij om hun vader te helpen met kleine klusjes. “Dat vinden ze fantastisch”, zegt Jan trots. Linc vindt het grasmaaien met zijn vader het aller leukste, dat doen ze dan ook altijd samen.

Hoe combineren jullie werk, ondernemen, gezin en de zorg voor Linc?
Hierover hoeven Leanne en Jan niet lang na te denken “goed plannen, balans zoeken, flexibiliteit en goed afstemmen”, zeggen zij vol overtuiging. Leanne werkt ook nog drie dagen in het onderwijs en dit voelt echt als ontspanning. “Hier kan ik even mezelf zijn, dan ben ik Leanne en niet de mantelzorger”, vertelt ze. Jan kan met de bakkerij aan huis, zijn werk, gezinsleven en zorgtaken uitstekend combineren. “Dit geeft ons als gezin meer vrijheid en balans”, zegt Jan. Daarnaast heeft het gezin ook hulp van opa’s en oma’s. Voor de ouders van Jan is een aanleunwoning gebouwd aan huis. Zij willen ook graag voor Linc zorgen en op deze manier is dat heel fijn en gemakkelijk! Met oog op de toekomst is de aanleunwoning ook bedoeld voor de zorg van zijn ouders en kan Linc hier later gaan wonen. Tevens heeft het gezin ondersteuning van professionele hulp, die zij vanuit hun PGB (persoonsgebonden budget) Wlz (Wet langdurige zorg) inhuren. Dit is voor Jan en Leanne een enorme fijne regeling en geeft hen de vrijheid en flexibiliteit omtrent hun zorgtaken. Hierdoor kunnen zij ook de aandacht geven aan Djen en Cain, terwijl Linc professionele zorg en aandacht krijgt. Naast het drukke bestaan van Jan en Leanne zorgen zij al meer dan 23 jaar goed voor elkaar en maken tijd vrij om samen op stap te gaan. De professionele ondersteuning geeft ook ruimte om een sociaal leven te hebben. Van hun hechte vriendengroep krijgen ze altijd heel veel steun en begrip, maar kunnen ze ook lekker mee op stap gaan. Dit geeft ons weer nieuwe energie om de dag weer vroeg en vol positiviteit te beginnen.
Met 'Oog voor mantelzorg' vragen we Aandacht, Respect en Waardering voor mantelzorgers in de gemeente Moerdijk.Vragen?

Inloopspreekuren

De Fendertshof, Fijnaart
Woensdag 10:00 - 12:00 uur

Gemeentehuis, Zevenbergen
Donderdag 13:00 - 16:00 uur

Tijdens inloopspreekuren bereikbaar op 0168-331888