Izaak is geboren op 15 november 1961 en woont in Willemstad. Naast zijn werk als beveiliger zet hij zich met hart en ziel in voor mensen met een lichamelijke en/of psychische beperking. Naast mentorschap van maar liefst acht cliënten is Izaak ook nog eens Buddy van drie hulpvragers.
 
Hoe ben je ooit begonnen?
Ik ben 19 jaar geleden begonnen als mentor voor personen die als gevolg van een geestelijke of lichamelijke aandoening niet goed in staat zijn hun niet-financiële belangen te behartigen. Ik werd door een kennis hiervoor persoonlijk benaderd. Als mentor beslis ik in overleg met de betrokkene over zijn persoonlijke verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Ik begon met één cliënt, inmiddels heb ik het mentorschap van acht cliënten. Daarnaast ben ik in 2010 begonnen als buddy bij  "HOOM" wat nu Mantelzorg Moerdijk heet.

Wat doe je als Buddy?
Als buddy bezoek ik momenteel drie personen. Zij hebben allemaal een ander ziektebeeld en hebben daardoor lichamelijke en/of psychische beperkingen. Zo kook ik regelmatig voor iemand die MS heeft. Zijn vrouw kan dan naar een vergadering of andere afspraak. Hij kan namelijk niet meer alleen koken en dan maken we er samen een gezellige avond van. Daarnaast ga ik zo nu en dan op pad met een hele aardige meneer die dementie heeft en lichamelijk beperkt is. We bezoeken dan diverse forten in de omgeving, dat vind hij fantastisch, maar ik geniet er zelf ook van! Als wij weg zijn, heeft zijn vrouw even tijd voor zichzelf. Sinds kort ben ik ook begonnen als buddy bij iemand die een enorme passie heeft voor het verzamelen van miniatuur tractoren. Door zijn beperking kan hij alleen nog maar in een rolstoel de “tractorbeurzen” bezoeken, helaas is het duwen van een rolstoel te zwaar voor zijn vrouw. Ik ben zelf ook heel benieuwd hoe het er aan toe gaat op zo’n beurs, zo kom je nog eens ergens!

Hoe combineer jij vrijwilligerswerk met je werk en prive?
Ik werk in de avonden als beveiliger, dit geeft mij de flexibiliteit om afspraken overdag in te plannen Het is inderdaad soms een hele opgave om alles goed af te stemmen. Vooral het mentorschap vraagt veel tijd, maar ik doe het graag voor deze mensen. Als buddy ben ik ongeveer één a twee keer per maand een middag/avond op pad, maar je kan zelf aangeven hoeveel tijd je er aan wilt besteden. Daarnaast heb ik ook tijd over voor mijn familie en vrienden. “Dit moet ik alleen wel echt plannen”, zegt Izaak lachend. Het enige dat ik niet plan is bezoek aan mijn cluppie. Izaak is namelijk in hart en nieren supporter van Feyenoord. Dit is echt een momentje van ontspanning en voor zichzelf. Iedereen weet dan dat hij niet bereikbaar is.

Heb je nog tips voor mensen die buddy willen worden?
Als buddy moet je geduld hebben en dien je rekening te kunnen houden met de beperking (-en) van die persoon. Je moet het leuk vinden om mensen te helpen, het gaat niet om jou, maar om die persoon. Daarnaast kan het voorkomen dat je een hechte band met iemand opbouwt. Als het met diegene dan wat minder goed gaat, dan kan dit je persoonlijk raken. Dit soort situaties gaan mij dan ook echt aan het hart. Gelukkig heb ik dan de mensen om mij heen waarmee ik dit kan delen en is er altijd professionele begeleiding waar je de situatie mee kan bespreken. Een buddy zijn, moet je dan ook echt leuk vinden. Ik vind het fantastisch, je komt zoveel mooie mensen tegen en je kan daadwerkelijk een verschil maken, door deze mensen een mooie dag te bezorgen!

Ik wil ook buddy worden!

Vragen?

Inloopspreekuren

De Fendertshof, Fijnaart
Woensdag 10:00 - 12:00 uur

Gemeentehuis, Zevenbergen
Donderdag 13:00 - 16:00 uur

Tijdens inloopspreekuren bereikbaar op 0168-331888