Mantelzorgcoaches Jannie Meeuwisse en Barbara Rubbens ondersteunen Moerdijkse mantelzorgers “Hulp vragen is helemaal niet gek”Vijf jaar zijn ze inmiddels mantelzorgcoach. Dat betekent dat Jannie Meeuwisse en Barbara Rubbens hun best doen om mantelzorgers in Moerdijk te ondersteunen en te helpen. “Soms kun je dingen niet oplossen. Maar het mooiste is bij iemand de deur uitgaan en een kus krijgen, of een glimlach zien.”Ze reageerden allebei vijf jaar geleden op dezelfde advertentie van Surplus waarin werd gevraagd om coaches die op vrijwillige basis mantelzorgers in Moerdijk willen bijstaan en waar mogelijk ontlasten. Wat dat in de dagelijkse praktijk betekent? Een luisterend oor bieden bijvoorbeeld, of de mantelzorger bijstaan bij papier- of regelwerk. Allemaal om te zorgen dat de mantelzorger niet overbelast raakt.
Barbara: “Gevolg van de participatiewet is dat het aantal mantelzorgers groeit. Steeds meer mensen met behoefte aan een vorm van zorg moeten dat in hun eigen netwerk zien te vinden. En omdat kinderen vaak ver weg wonen, of helemaal niet meer thuis komen, komt dit op een steeds kleinere groep mensen neer. Die dus steeds zwaarder belast wordt.”
Jannie: “Die groep proberen wij te helpen. Dat kan dus echt op allerlei manieren, we maken van alles mee. Bijvoorbeeld met de mantelzorger mee naar de notaris voor een intakegesprek over het opmaken van een testament.”
Barbara: “Of mantelzorgers zoeken hulp bij, of hebben vragen over wonen, financiën of medicijnen. Of snappen een ziektebeeld niet. Als wij bij iemand komen is er meestal al veel aan de hand. Mantelzorgers lopen niet te koop met zoiets als overbelast zijn.”
Jannie: “Vaak concluderen ze zelf wel dat ze meer en beter voor zichzelf moeten zorgen. Dan vraag ik: ‘wat doet u dan voor uzelf, komt u nog aan hobby’s toe?’ En dan blijkt dat vaak dus niet zo te zijn.”
Barbara: “Ik kom ook mensen met financiële problemen tegen. Die amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Die verwijs ik dan door naar instanties die hen verder kunnen helpen. Maar het belangrijkste is dat mantelzorgers beseffen ‘ik mag hulp vragen’. En soms is gewoon even je hart kunnen luchten al genoeg.”
Jannie: “Soms ook kun je dingen gewoon niet oplossen voor mensen, hoe graag je dat ook wilt. Ik ben zelf al 50 jaar mantelzorger, ik verzorgde destijds mijn schoonvader al. Ik heb al snel geleerd dat je soms gewoon voor jezelf moet kiezen. Je kunt niet continu met die mantelzorg bezig zijn. Ik ben elke ochtend een uur gaan zwemmen. Dat doe ik nog steeds, ik vind het heerlijk ontspannend. Ik adviseer elke mantelzorger: ga sporten.”
Barbara: “Als mantelzorger voor jezelf zorgen is zo belangrijk! En dat betekent dat hulp vragen helemaal niet gek is. Maar soms moet je dat misschien leren te vragen.
Jannie: “Dat geldt zeker ook voor jonge mantelzorgers. Daar wordt op jonge leeftijd vaak al behoorlijk wat van verwacht als ze moeten zorgen voor een familielid. Terwijl het zo belangrijk is dat kinderen in een gezin ook gewoon kinderen mogen zijn. Daarom hebben we extra oog voor die kinderen.”
Barbara: “Ik doe dit werk nu vijf jaar. En ik ben zeker van plan om nog vijf jaar door te gaan. Ik heb ook nog twee banen, maar dat gaat prima.”
Jannie: “Je krijgt er ook veel voor terug hoor.”
Barbara: “Ik heb zelf veel kansen gehad in m’n leven. Daarom wil ik ook iets terug doen voor de maatschappij.”
Jannie: “Ik leer elke dag nog bij. Dat vind ik fijn. Ik blijf het ook nog doen hoor.”
Klik
hier als je meer wil weten over mantelzorgcoaching in Moerdijk?