Voel je Goed!

Wat?
Voel je Goed! Is een lesprogramma van 20 lessen voor laaggeletterde volwassenen die willen werken aan een gezonder gewicht. De lessen duren 2 tot 2,5 uur. Ze worden gegeven door getrainde vrijwilligers. Bij elke groep is ook een diëtiste betrokken. De diëtiste is aanwezig bij de eerste les en is verantwoordelijk voor de supermarktrondleiding in een van de andere lessen. De diëtiste kan ook voor persoonlijke vragen van de deelnemers of vrijwilligers geraadpleegd worden.

Wanneer?
Het programma start, bij voldoende aanmeldingen. Het programma duurt 20 weken. In de schoolvakanties is er geen les.

Voor wie?
Voel je Goed! is bedoeld voor volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven (in het Nederlands) en die gemotiveerd zijn om gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen. De lessen worden gegeven in groepen in Halderberge, Roosendaal, Moerdijk, Rucphen en Zundert. In elke groep is plaats voor 4-6 deelnemers.

Achtergrond
50% van de inwoners van Nederland van 19 jaar en ouder heeft overgewicht, waarvan 12% ernstig. Tegelijkertijd is gemiddeld 18% van de inwoners van Nederland laaggeletterd. Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven is het vaak lastig om informatie over gezondheid te begrijpen, te kunnen beoordelen of toepassen in hun dagelijks leven. Daardoor is de kans op overgewicht of gezondheidsproblemen bij deze groep groter. Zorgverleners zijn vaak niet op de hoogte van het feit dat hun patiënt laaggeletterd is omdat veel patiënten zich daarvoor schamen. Daardoor heeft hun behandeling soms niet het gewenste effect. Gezondheidsklachten verergeren, met alle gevolgen van dien.

Door wie?
Voel je Goed is een landelijke aanpak van Stichting Lezen en Schrijven. In West-Brabant is Voel je Goed een samenwerking tussen Bibliotheek WB, de GGD, TWB en Stichting Lezen en Schrijven.

Meer weten?
Neem contact op met Yvonne van Egmond, y.vanegmond@bibliotheekwb.nl, 06-54376933

Vragen?

Inloopspreekuren

De Fendertshof, Fijnaart
Woensdag 10:00 - 12:00 uur

Gemeentehuis, Zevenbergen
Donderdag 13:00 - 16:00 uur

Tijdens inloopspreekuren bereikbaar op 0168-331888